Zelné listy plněné masem (golubce)

golubce - ukrajinské plněné zelné listy s masemMasem plněný zelný list je tradičním jídlem našich babiček, na který častěji než u nás narazíme na Slovensku, ovšem doma je na Ukrajině a v Polsku. Vypadá možná složitě, ale není. Dokonce ani balení masa do zelných listů složité není, při nejhorším si pomůžeme bílou nití.

Suroviny:

  • Bílé zelí
  • Rýže
  • Cibule
  • Mleté maso (vepřové / hovězí)
  • Rajčatová šťáva
  • Česnek
  • Smetana
  • Bujón
  • Libeček
  • Kopr volitelně
  • Mletá paprika
  • Ocet, olej, sádlo, cukr
  • Pepř mletý, sůl

Postup:

Syrovou směs masa, nevařené rýže, cibule a koření budeme plnit do změklých zelných listů, které se pak jen částečně zalejí vodou a rajčatovou šťávou a podusí v troubě. Pojďme se na to ale podívat krok za krokem.

Nevařenou suchou rýži propláchneme a smícháme s mletým masem. Jednu velkou cibuli nastrouháme nahrubo na struhadle a vmícháme do masa spolu s pár nastrouhanými stroužky česneku.

Na pánvičce rozpustíme sádlo nebo olej a zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli. Chvilku před sejmutí z plotny vydatně zasypeme černým mletým pepřem a sladkou paprikou. Rychle promícháme a sundáme z plotny.


litinové hrnceNáš tip: litinové hrnce

K receptu na plněné zelné listy se velmi dobře bude hodit pořádný litinový hrnec, který rozehřátý na plotně funguje jako malá pícka. Těžká litinová poklice udrží vlhkost uvnitř a pokrm tak neztrácí šťavnatost, ani chuť. Litina může být holá nebo smaltovaná, obě jsou dobré.

 


Směs z pánve zamícháme do masa a přisolíme. Kdo má rád, může v tuto chvíli do masa přidat kopr.

Do velkého hrnce dáme vařit 2,5l vody, polévkovou lžíci octu a trochu cukru. Zelí otočíme košťálem nahoru, prořežeme tak, aby listy odpadly samy, ale vcelku vložíme do vroucí vody asi na 2 minuty. Listy změknou a samy odpadnou od košťálu, takže je opatrně vyndáme na utěrku a necháme oschnout.

Na hřbetě každého listu seřízeneme naplocho tvrdší žebrování tak, aby se list při motání nelámal a nerozbaloval.

Nyní na každý list položíme polévkovou lžící nabraný váleček masa. Začneme od stonku listu, kde maso zakrejeme listem z obou stran a poté zamotáme směrem ke špičce listu jako do deky. Klademe na pracovní polochu tak, aby se listy samy od sebe nerozmotávaly. Kdo chce, může si pomoci bílou nití.

Nyní do velkého hrnce, ve kterém se před tím vařila voda, na dno položíme velký zelný list, na něj poklademe zabalené závitky tak, aby se navzájem jistily před rozbalením, klidně ve více vrstvách. Zalejeme asi 2 dcl vody a zhruba stejně velkým množstvím rajčatové šťávy, rozdrobíme kostku bujónu.

Přikryjeme dalším listem zelí a poklicí. Vaříme na sporáku 30 minut.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.