Jedno z nejklasičtějších a nejoblíbenějších jídel, hlavně v hospodách, ale i doma. Řekli byste - obyčejný guláš. Ale kdo nezná pár fíglů, vždycky bude jíst jen vařené maso s knedlíkem a nepozná ten koncert chutí.
Přidáme i recept na houskový knedlík!
Pořádný guláš z hovězí kližky je jídlem, které vychvalovaly generace hospodských strávníků před námi, ale zmínku o něm najdete v každé pořádné kuchařce a dokonce na něj narazíte i na hodně nóbl akcích. Proč? Protože dobře udělaný je nepopsatelně lahodný a nikdy se vlastně nepřejí.
Kližka je značně šlachovité hovězí maso, jedno jestli přední nebo zadní. Nemusí nutně každému chutnat a tak když víte, že máte doma citlivějšího strávníka, přidejte mu do hrnce ke kližce pár kousků libového masa a při servírování mu je vyberte. Rozvaření kližky je nicméně obrovsky důležité kvůli želatině, která dá základ chuti vzniklé šťávě.
Podle chuti:
Lehčí, výkonnější a lepší, než cokoliv, co jste zatím drželi v ruce. Špičkové nádobí KitchenAid povrchově upravené anodizaci, s nerezovými madly a skleněnými poklicemi. Šetří energii a vaří rychleji, než běžné nerezové sady nádobí.
Kližku omyjeme a rozkrájíme na kostičky. Rozehřejeme hluboký hrnec a roztopíme v něm sádlo. Správnou teplotu poznáme tak, že do roztopeného sádla upustíme malou kapičku vody - měla by okamžitě vyprsknout. Vložíme nakrájené maso a za stálého míchání po všech stranách osmahneme.
Přidáme nakrájenou cibuli a stále mícháme, dokud cibule nezačne zlátnout. Přidáme mletou papriku a další koření (kromě majoránky) a podlijeme trochou vody. Koření by se nemělo péct na oleji, aby nezhořklo. Hrnec zakryjeme a dusíme, až vody ubyde, znovu mírně podlijeme a celý proces opakujeme, dokud maso není napůl měkké.
V tom momentě přidáme víc vody, zaprášíme moukou, přidáme rozmačkaný česnek, majoránku a dusíme, dokud maso není měkké úplně.
Celá příprava zabere bohatě dvě hodiny a když důsledně podržíme nižší teplotu, potrvá i déle. Dobrý časový odhad budeme potřebovat pro přípravu přílohy - houskového knedlíku.
Knedlík ze supermarketu chutná jako molitan a kvalitní domácí houskový je poměrně pracný. Pokud chcete ale dobrým gulášem pohostit přátele, ručně dělaný knedlík si budou vždycky pochvalovat. Dobrý houskový knedlík vcelku často koupíte i v tradičnější restauraci, neváhejte se zeptat v okolí, chutnají rozhodně lépe, než ze samoobsluhy.
Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ale ne horké. 100 ml odlejeme bokem do misky a necháme v něm rozpustit kvasnice s cukrem. Dáme na topení a necháme vzejít kvásek.
Rozkrájíme rohlíky na kostičky.
Smícháme mouku, rozklepnutá vejce, teplé mléko a kvásek z misky. Důkladně vypracujeme, kdo může, použije kuchyňský robot a ušetří si práci. Pokud není těsto dost vláčné přidáme ještě trochu vlažného mléka. Nakonec zapracujeme rohlíky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Z těsta vytvarujeme tři nebo čtyři stejně velké šišky a necháme ještě 15 minut odpočinout, aby se znovu vytvořily bublinky v těstě. Hodíme do horké vody na 20 minut, přičemž po deseti minutách je obrátíme.
Uvařené knedlíky je dobré ihned po vytažení trochu propíchat vidličkou, aby se nesrazily.
Menší, cenově dostupnější a šikovnější pro singles nebo mladé páry bez dětí, kuchyňský robot s třílitrovou nerezovou pracovní mísou. Nový model amerického výrobce KitchenAid, opět celý beze zbytku kovový a připravený sloužit po zbytek vašich dní.
Vyrobeno v USA
Fotografie v úvodu: Wikimedia Commons (CC BY)
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.